Domowe syropy, czyli aromatycznie i naturalnie
09 grudnia 2016 | autor: Dorota Szelągowska
Gotowanie to dla mnie przyjemność. Lubię. I nie musi być wykwintne. Przygotowana na szybko pasta z przeglądu lodówki, zupa która zawsze wychodzi, zapiekanka niespodzianka. Nieważne co, ważne by gotować z sercem i zaangażowaniem, a konsumować z bliskimi. Rozwiązania, które sprawiają, że przygotowanie kolacji dla nieoczekiwanych gości lub pieczenie ciasta o 24.00 (świąteczny kiermasz w szkole Syna) będzie łatwiejsze cenię bardzo. Do tego służą naturalne ekstrakty – smakowe syropy, które nadadzą aromatu zwykłemu plackowi, a dodane do herbaty czy grzańca, wypełnią zapachem cały dom.
Nie zawierają sztucznych barwników ani innych „polepszaczy”. Możecie eksperymentować ze swoimi ulubionymi smakami i dodatkami. Pamiętajcie jednak, że ekstrakty są gotowe dopiero po 5-6 tygodniach, dlatego warto przygotować je odpowiednio wcześniej. Jeżeli chcecie z nich zrobić świąteczny prezent to należy uprzedzić obdarowanego, by poczekał z otwarciem do połowy karnawału 🙂 Ważne też, żeby co jakiś czas wstrząsnąć szklanym naczyniem z ekstraktem oraz przechowywać je w ciemnym miejscu. Takie ekstrakty zachowują swoje walory smakowe przez co najmniej rok.
Potrzebować będziecie:
Szklane butelki, słoiki lub inne, dowolne naczynie, w którym chcesz przechowywać ekstrakt.
Wódka czysta
Etykiety (mogą być gotowe lub własnoręcznie zrobione)
Kreda, flamaster do opisania etykiet
Składniki do ekstraktu (tutaj pełna dowolność)
Nożyk lub obieraczka do warzyw
UWAGA! Naczynia szklane, w których będą przechowywane ekstrakty muszą być wysterylizowane i dobrze osuszone.
Ekstrakt cytrynowy: Pamiętajmy, że cytrusy powinny być niepryskane – najlepiej kupione w eko warzywniaku. Sparzamy je i osuszamy, następnie obieramy jak najcieniej ze skórki. Skórkę kroimy w paseczki. Wsadzamy do butelki i zalewamy wódką. Na 250 ml alkoholu dodajemy skórkę z 3-4 cytryn. Im więcej skorek, tym bardziej aromatyczny będzie ekstrakt.
Ekstrakt miętowy: Garść świeżych liści mięty. ¼ szklanki na ½ szklanki ekstraktu miętowego. Miętę wsadzamy do naczynia, w którym chcemy przechowywać ekstrakt. Lekko rozgniatamy np. drewnianą łyżką. Zalewamy wódką tak, żeby całe liście były zanurzone. Po upływie 3 tygodni liście mięty należy odcedzić, a ekstrakt przelać do szczelnej butelki i zakręcić.
Ekstrakt pomarańczowy: Pomarańcze sparzamy i osuszamy, następnie obieramy jak najcieniej ze skórki. Skórkę kroimy w paseczki. Wsadzamy skórki do butelki i zalewamy wódką. Na 250 ml alkoholu dodajemy skórkę z 2-3 pomarańczy. Im więcej skórek, tym bardziej aromatyczny będzie ekstrakt.
Ekstrakt cynamonowy: 4 laski cynamonowe na 1 kubek wódki. Laski cynamonu wsadzamy do szklanego naczynia, w którym chcemy przechowywać ekstrakt. Zalewamy wódką. Odkładamy w ciemne miejsce.